Winner: Contractor of the Year Award Finalist

This 1961 Cape Cod was well-sited on a beautiful acre of land in a Washington, DC suburb. The new homeowners loved the land and neighborhood and knew the house could be improved. The house had never been updated and was in need of repair and renovation. However, the owners loved the charm of the home’s façade and wanted the overall look to remain true to the original home and neighborhood. Inside, the owners wanted to achieve a feeling of warmth and comfort. The family does a lot of casual entertaining and they wanted to achieve lots of open spaces that flowed well, one into another. So, circulation on the main living level was key. They wanted to use lots of natural materials, like reclaimed wood floors, stone, and granite. In addition, they wanted the house to be filled with light, using lots of large windows where possible.

Every inch of the house needed to be rejuvenated, from the basement to the attic. However, one of the biggest challenges to the design was that the house had an unconventional septic system that had been “grandfathered” and could not be feasibly altered. As a result, the client’s wish list had to be accomplished while not adding more than 50% of the existing space per county building permit code. This design/ build team was able to accomplish this feat, but it wasn’t without making some hard trade-offs within the design. When all was said and done, the homeowners got a home they love on the land they cherish. Included in the renovation was a new kitchen with separate beverage area for entertaining. The kitchen is separated from the family room by a two-sided, stone, fireplace. Next, a bright, window filled sunroom was a must. Below the sunroom is an exercise room for this health conscious family. His and hers home offices were a necessity. The basement was developed to extend the entertaining space. The bedroom area upstairs required a great degree of creativity. The owners have two children. They wanted both children to have private bedroom spaces with dedicated bathrooms. Bound by the septic/space ratio, one bedroom became a two story space to take advantage of the large, unused, existing attic space. The master bedroom was built over the new sunroom/exercise room addition and the master bath took the place of an existing porch.

Two sets of two-car garages were added to the house. The garages fell outside the septic/space requirements and were therefore a great way to extend the storage capacity of the home. The homeowners also wanted to be able to do lots of outdoor living and entertaining. A new blue stone patio, with grill and refrigerator make outdoor dining easier, while an outdoor fireplace helps extend the use of the space all year round. Brick and Hardie board siding are the perfect complement to the slate roof. The original slate from the rear of the home was reused on the front of the home and the front garage so that it would match. New slate was applied to the rear of the home and the addition. This project was truly satisfying and the homeowners LOVE their new residence.

Remodelers in Northern Virginia

The before front elevation was charming and reminiscent of a Williamsburg Cape Cod.

Remodelers in Northern Virginia

The after front elevation retains the charm of the Cape Cod while the added new spaces blend well with the old.

Remodelers in Northern Virginia

The before rear elevation led to a wonderful back yard.

Remodelers in Northern Virginia

The after rear elevation has lots of interesting angles and textures. The large windows take advantage of the enhanced back yard view.

Home Builder in Northern Virginia

The old foyer was dark. And, with the low ceiling height, the space was very closed off and uninviting.

Home Builder in Northern Virginia

The foyer ceiling was removed to let in natural light from the middle dormer on the front of the house. The addition of French doors and transoms finish the space nicely.

Home Builder in Northern Virginia

The former dining room was generous, but it was closed off to the rest of the house.

Kitchen Remodelers in Northern Virginia

The after space now houses the beverage center, a powder room (behind the cabinetry wall) and a hallway transition space from the kitchen to the sunroom.

Kitchen Remodelers in Northern Virginia

The new dining room addition is ideal for casual entertaining. The cabinets under the large windows are great for storage; with granite-topped buffet service area above.

remodeling companies in northern virginia

The new family room is where the old screened porch used to be. Separated from the dining area by a two-sided fireplace creates maximum circulation with style.

kitchen remodeling companies in northern virginia

The old kitchen was functional at best.

kitchen remodeling companies in northern virginia

The new kitchen is beyond functional, it’s beautiful. We wanted to retain the original placement of the kitchen window. So, note the “floating” range hood.

Remodelers in Northern Virginia

His office is upstairs, above the new dining room space.

Remodelers in Northern Virginia

Her office is located on the first floor off the foyer.

Remodelers in Northern Virginia

The former attic was a great setting for a scary movie.

Remodelers in Northern Virginia

After Attic

Home Renovation in Northern Virginia

Part of the attic space was used to create a second floor in this bedroom. Spiral stairs lead from the bedroom/bath area to a play area above.

Home Renovation in Northern Virginia

The new master bedroom is in the three-story side addition. An economy of space, it allows for a small sitting area, fireplace and hidden TV behind the mirror.

Bathroom Remodelers in Northern Virginia

The master bathroom occupies the former porch space. Granite, natural colored glass tiles and rustic maple cabinets relate well to the nature beyond the large window.

Basement Remodelers in Northern Virginia

The before basement had been neglected for year and was filled with mold.

Basement Remodelers in Northern Virginia

The new basement is the ideal space to extend casual entertaining. The bar area has its own microwave and refrigerator. A dishwasher makes clean up easier.

remodeling companies in northern virginia

The new sunroom (part of the new three-story addition) is bright and sunny, just as the homeowners wanted.

remodeling companies in northern virginia

The exercise room (the lower level of the three-story addition) is also bright, with full size windows.

Home Builder in Northern Virginia

The outdoor fireplace is spectacular for entertaining once the weather turns chilly.

Home Builder in Northern Virginia

The breezeway adds a touch of architectural interest to connect the new garage to the house.